Søk i denne bloggen

6. april 2011

Hva er lavkarbo-diett?

Lavkarbo kosthold innebærer at andelen karbohydrater i kosten reduseres til fordel for økt inntak av proteiner og/eller fett. Lavkarbo kosthold andvendes for vektnedgang eller vektstabilisering. I Norge anser man lavkarbo som et kosthold der inntaket av karbohydrater er redusert til et inntak tilnærmet null til 150 g pr dag.
Lavkarbo-dietter går ut på å spise et veldig lavt innhold av karbohydrater, og heller innta mye proteinrik og fettholdig mat. Teorien bak er at karbohydrater øker insulinnivået i kroppen, som igjen stimulerer til lagring av fett. Ved å unngå karbohydrater har kroppen et lavere insulinnivå. På den måten hindrer man at nytt fett blir produsert og lagret. En lavkarbodiett virker ved å endre kroppens hormonbalanse slik at kroppen kan slå av fettlagringen og slå på fettforbrenningen. Det tar 3 – 4 dager før denne endringen har blitt gjennomført. Dette kalles ketose.

Et lavkarbo-kosthold vil si at du spiser lite eller ingenting av en type karbohydrater som først og fremst finnes i sukker og snop, i brød, poteter, ris og pasta. Ved å fjerne raske karbohydrater fra kostholdet og erstatte dem med mer naturlig fett, vil blodsukkeret holde seg stabilt og du vil holde deg mett. I tillegg vil søtsuget forsvinne og mange helseplager bedres. Du trenger ikke bry deg om hvor mange kalorier du spiser hver dag når du går på en lavkarbodiett, men de fleste som går på lavkarbo holder seg under 5-10 prosent karbohydrater per dag. Spis når du er sulten, og spis til du er mett. Når du går på en lavkardodiett skal du aldri gå sulten.

Ikke tenk på det du ikke får spise eller drikke, fokuser på all den gode maten du kan spise og vær tålmodig, det tar tid å endre matvaner.

Dette er proteinrik mat – for eksempel hvitt kjøtt, fisk, egg, cottage cheese og rødt kjøtt.
– Maten består av moderat med enumettet fett – f. eks. olivenolje og rapsolje, samt fet fisk.
– Man kan i utgangspunktet spise mye mat uten dårlig sammvittighet, og gjerne mye fett, bacon, fløte.
– Kosttilskudd er viktig fordi man går glipp av masse vitaminer og mineraler fra kornvarer, frukt og grønnsaker.

Slik kan en dagsmeny se ut på lavkarbo-kost:
Frokost:
Egg og bacon, omelett med litt grønnsaker, eggerøre med røkelaks eller annen form for egg.

Lunsj:
En fargerik salat med kylingfilet, skinke, tunfisk eller annet.

Middag:
Rent kjøtt, fisk eller fugl, med grønnsaker i stedet for poteter/ris/pasta. Gjerne en god saus med fløte/smør/rømme/crème fraiche.

Dessert:
Litt bær med Kesam vanilje eller noen nøtter.


På lavkarbo diett anbefales det at fordelingen av fett, proteiner og karbohydrater i kosten skal fordeles slik:
Fett: 75 %
Protein: 20 %
Karbohydrater: 5%

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar