Søk i denne bloggen

30. desember 2011

Kalkun

1 kalkun, ca. 6 kg
3 ss smeltet smør til pensling
ca. 1 ts salt
ca. 1/2 ts pepper
 
Porsjonsberegning:
Det er vanlig å beregne ca 500 g rå kalkun pr. person.

Tining:
Tin kalkunen – helst i kjøleskapet. Dette tar fra 2 til 3 døgn.
 
Forberedelser:
- Etter tining bør kalkunen få ligge på kjøkkenbenken 2-3 timer for at temperaturen skal stige i kjøttet.
- Er det en pose med innmat i kalkunen så ta den ut og bruk den til kraft.
- Tørk godt av kalkunen med papir både utvendig og innvendig.
- Dekk en langpanne med aluminiumsfolie og pensle med smeltet smør.
- Ta tak i vingene på kalkunen og bøy dem bakover til kalkunen ligger med vingene ”på nakken”. Løft den over i langpannen. Nå vil den ligge den stødig i pannen og det vil være enkelt å skjære brystfileten i skiver etter steking.
- Bruk litt hyssing og bind sammen lårene. Hvis du skal fylle kalkunen bør det gjøres før kalkunen fylles.
- Pensle hele kalkunen godt med smeltet smør tilsatt salt og pepper.
- Fyll ca. 3 dl vann i langpannen før den settes inn i ovnen. Vannet gjør at stekesjyen ikke brennes fast i pannen.

Steking:
Forvarm ovnen til 180 °C. Beregn ca.1/2 times steketid per kg kalkun. Er kalkunen fylt må du beregne ca. 1/2 time lenger steketid.
- Bruker du steketermometer, så still det inn på 68 ºC og stikk det inn i den tykkeste delen av kalkunbrystet.
- Pensle kalkunen med smeltet smør flere ganger under steketiden. Det vil gi ekstra smak og flott gyllen farge på skinnet.
- Stikk en spiss kniv inn i lårfestet. Kraften som pipler ut skal være blank. Om den fortsatt er rosa bør kalkunen stekes en stund til.
- La kalkunen hvile i minst 20 minutter før du skjærer i den.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar