Søk i denne bloggen

1. juni 2011

Drikker du nok vann?

I gjennomsnitt regner vi med at en voksen person trenger 2 – 2 ½ liter væske hver dag.

Hvorfor er det viktig å drikke vann?
Å drikke vann hjelper deg å holde væskebalansen i kroppen. Kroppen består av 60 prosent vann, så å etterfylle er viktig. Kroppsvæskene sørger for å holde fordøyelse, sirkulasjon, spyttproduksjon, transport av næringsstoffer og kroppstemperatur i orden.
Hjernen din kommuniserer med nyrene for å avgjøre hvor mye væske som skal skilles ut som urin og hvor mye som skal beholdes i kroppen. Har du for lite væske i kroppen aktiveres tørstmekanismen.
Når væskebalansen i kroppen ikke er riktig, vil du ofte merke det i form av uttørringssymptomer som hodepine, konsentrasjonsvansker, svimmelhet og noen ganger også kvalme.
Med mindre du går på medisiner som gjør deg tørst skal du lytte til kroppen når den gir deg signal om at du trenger å drikke noe.

Du bør holde deg unna alkohol når du trenger væske. Alkoholen tuller til kommuniksjonen mellom hjernen og nyrene, slik at kroppen skiller ut mer værske enn godt er. Dette kan gjøre deg dehydrert.
Vann gir energi til musklene. Når cellene ikke får opprettholde væskebalansen blir musklene raskere slitne, og dine kroppsprestasjoner lider under dette. Vanligvis taper du omtrent to liter væske daglig. Sørg derfor for å drikke nok i varmen, når du trener eller anstrenger deg fysisk på annet vis.
Vann gir deg også finere hud. Huden din inneholder masse vann og fungerer som en barriere for væsketap. Det viser seg at rynker og linjer forsvinner når du drikker nok vann, men er du dehydrert blir huden slappere og mattere, og den ser tynnere ut.
Vann kan bidra til kalorikontroll. Høyt væskeinntak har lenge vært et kjent slanketriks. Det er ikke slik at vann er slankende i seg selv, men det hjelper til med å fylle magen og dermed øke metthetsfølelsen. Sukkerholdige drikker er selvsagt ikke smart i denne sammenhengen.
Vann renser ganen, fremhever smaken på mat og styrker fordøyelsen. Mat med høyt væskeinnhold, som frukt, bønner og grønnsaker, er også et godt valg. På grunn av det høye vanninnholdet ser maten større ut og du bruker lang tid på å tygge den, hvilket igjen gjør at du fortere føler deg mett.
Vann hjelper nyrene med å jobbe bedre. Kroppsvæskene transporterer avfallsstoffer inn og ut av cellene. Så lenge kroppen din får nok væske klarer nyrene denne renseoppgaven utmerket. Farge- og luktsvak urin er tegn på at du drikker nok vann. Urinen blir mørk og får en stram lukt hvis du drikker for lite over lang tid. Da jobber nyrene dine på høygir, og du har økt risiko for å få nyrestein.
Vann opprettholder tarmfunksjonen. Drikker du for lite vil tykktarmen trekke vann ut av avføringen din for å kunne jobbe skikkelig. Resultatet kan bli forstoppelse.


Her er noen tips for å drikke nok:
  • Drikk litt til hvert måltid. Drikk vann til te, kaffe og alkohol, disse er vanndrivende.
  • Grønnsaker inneholder mye vann, spis derfor mye frukt og grønnsaker. Cirka 20 av væskeinntaket vårt kommer fra maten.
  • Ha en flaske vann tilgjengelig på jobben, i bilen og i håndveska. Du trenger ikke kjøpe dyrt vann i butikken. Fyll opp med godt norsk springvann, det har super kvalitet.

1 kommentar:

  1. Har du prøvd denne?

    http://www.hydrogenvann.no

    Ser overbevisende ut mht. forskning etc.

    Mvh,

    Geir

    SvarSlett