Søk i denne bloggen

4. februar 2012

Lavkarbo i praksis

1. Ta en opprydning

Tøm skuffer og skap for alt av godterier, potetgull, ferdigmat, halvfabrikata, supper, sauser, sukker i alle former, hvetemel, kjeks og kaker, syltetøy, saft, brus, juice, margarin, pasta, ris, poteter, light-produkter og iskrem.

2. Start på ny frisk

Fyll i stedet tørrskapet med linfrø, sesamfrø, solsikkefrø, pinjekjerner, hasselnøtter, mandler, valnøtter og andre nøtter. Disse er et godt utgangspunkt for snacks, frokostblandinger, brød og knekkebrød. Kjøp også gjerne inn johannesbrødkjernemel, bakepulver, fiberhusk og mandelmel og sukrin til baking.
Kokosmasse, cocosa (kokosolje), mørk 70% sjokolade og ekte vanilje er greit å ha i bakhånd hvis du får gjester og skal lage dessert. Fyll kjøleskapet med smør, oster, rømme, fløte, tyrkisk yoghurt, cottage cheese, ulike kjøtt og fiskepålegg, grønnsaker og bær, bacon, kjøtt og fisk.

3. Planlegg måltidene

Det kan være lurt å planlegge både frokost, lunsj og middag for en uke av gangen i begynnelsen. Da er det lettere å spise variert, og du sparer tid. Frokost kan for eksempel bestå av egg og bacon, omelett, makrell i tomat og kokt egg, tyrkisk yoghurt med litt bær, eller hjemmelaget knekkebrød.

4. Velg smart i butikken

Dersom du er vant med ferdigfabrikat, pasta og pizza, kan en huskeliste være greit å ha med seg i begynnelsen. Slik blir det lettere å velge når du står i kjøtt – eller fiskedisken. Stikkordene er likevel: ferskt, friskt og naturlig.
Fisk og skalldyr av alle sorter er bra - spise gjerne fet fisk som laks, makrell, ørret og sild, men også mager fisk som sei og torsk. Unngå all fisk med fyll og/eller panering.
Kjøtt av alle typer er bra – kylling med skinn, svin med fettrand, okse med marmorering, eller i form av kjøttdeig.
Egg i alle former er bra - stekt, kokt, som omelett eller som eggerøre.
Grønnsaker av alle slag er bra – de kan spises rå, bakes, stekes, moses etc. Skal du ned i vekt er det er fordel å velge de grønnsakene som vokser over bakken, som brokkoli, kål, spinat, salat, paprika, tomat, osv.
Meieriprodukter av den fete usukrede varianten. Velg smør, ost, rømme, cottage cheese, kremfløte og tyrkisk yoghurt.
Nøtter av alle slag egner seg godt til panering, som garnityr, som snacks etc.
Bær er supert både friske og frosne. Smaker knallgodt med pisket krem, most på yoghurt, eller frosne i smoothie.

5. Lag maten selv

Dersom du ikke har pleid å lage mat fra bunnen av, er det på høy tid å begynne. Lær deg å tilberede rent kjøtt, fisk, fugl og grønnsaker. Lag sauser ved for eksempel å koke ut pannen med rømme eller fløte, og kok suppe på ferske råvarer.

6. Spis i ro, til du er forsynt

Husk at det tar 20-30 minutter før vi registrerer at vi er forsynte. Legg ned bestikket mellom hver munnfull, og tygg godt. Nyt maten og prøv å legge merke til alle smakene. Husk at når vi spiser lavkarbo mat trenger vi mindre porsjoner, dette fordi sammensettingen i måltidet er næringsmessig bedre.

7. Spis igjen når du er sulten

Lytt til kroppen. Spis når du er sulten, og spis bestandig til du er forsynt. Mange opplever at sultfølelsen blir borte, og at de glemmer å spise.

8. Innarbeid vanene

Det er fullt mulig å velge lavkarbo også når du spiser borte. På restaurant, velg alltid det reneste fra menyen, rent kjøtt, fisk og så videre. Be om salat i stedet for poteter og smør eller rømme i stedet for saus. Er du på farten og ikke har de obligatoriske nøttene med deg, kan du velge hamburger eller pølse, men dropp brødet. Alternativt kan du stoppe i en butikk og kjøpe deg et ferdig grillet kyllinglår eller litt røkelaks.Info er hentet  fra klikk.no



2 kommentarer:

  1. Mange flotte råd her Anette :-D
    Målet mitt er å få lavkarbo til å bli en livsstil, og ikke en diett, og det føler jeg går ganske greitt :-)

    Ha en flott lørdagskveld!

    Tove
    http://sjelemat.blogspot.com/

    SvarSlett
  2. Mange bra råd her:) Har fulgt alt dette, har tilogmed vært ute og spist et par ganger, og det har gått kjempe fint:)

    SvarSlett